Operacija kičme nakon koje odmah na nogama idete kući

Operacija kičme nakon koje odmah na nogama idete kući

Hrvatski neurohirurg Robert Saftić već deset godina uspješno se bavi minimalno invazivnom hirurgijom kičme, novim pristupom u medicini koji je naučio u Koreji, za koju tvrdi da je u vezi s tim pitanjem deset, a možda i 20 godina ispred Amerike.

Njegovo područje djelovanja su Zagreb, Sarajevo, Skoplje, a uskoro će i pacijenti u Ankari moći potražiti njegovu pomoć. Sa dr. Saftićem, koji drži predavanja širom svijeta, razgovarali smo o tome kako na pravilan način zaštititi kičmu i otkloniti oboljenja.

Jedino rješenje

– Kada je operacija jedino rješenje, onda se to treba napraviti sa što manje štete. Kičma je struktura koja je obavijena mišićima i, kad god joj pristupate, štetite mišićima, htjeli to ili ne. Minimalno invazivna hirurgija širi mišićne niti da bi se došlo do kičme – pojasnio je dr. Saftić.

Klasičnim pristupom operacije kičme, naglašava, mogu se napraviti nepovratne štete, dok kod minimalno invazivne operacije to nije moguće. Ova vrsta zahvata ima još jednu specifičnost, a to je da su pacijenti sve vrijeme budni.

– Tokom operacije mogu micati nogama i osjećaju sve što se radi, ali ih ne boli. Kada je pacijent pod totalnom anestezijom, nakon što se probudi, ne znate hoće li biti neurološki deficit ili ne. Međutim, kod ove vrste anestezije, kada neki živac pomaknem više nego što bih smio, pacijent reagira i kaže da mu trni noga – istakao je dr. Saftić.

Naći dio kičme koji producira bol najteži je zadatak u njegovom poslu.

Proces ozdravljenja

– Osamdeset posto mojih operacija traje sat. Nakon njih pacijent boravi dva sata u bolnici i potom bez problema može ići kući. Nema bolova, potpuno je mobilan, može sjediti, šetati, vratiti se na posao ako radi u kancelariji. Operacija je samo početak procesa ozdravljenja, a liječenje kičme je moguće samo stalnom fizikalnom terapijom – dodao je dr. Saftić.

 

Brojne prednosti

Tamo gdje klasična medicina ne može pomoći, minimalno invazivna hirurgija može, pogotovo kada su u pitanju starije osobe koje najčešće pate od bolesti kičme.

– Zbog anestezije, starog čovjeka rizično je uputiti na klasičnu operaciju. Izbjegavanjem opće anestezije sigurno operiramo ljude koji imaju problema sa srcem, plućima, šećerom – istakao je dr. Saftić.

8.000 KM prosječna je cijena u BiH za operaciju koju izvodi dr. Robert Saftić.

/Dnevni avaz

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY