Čarobna svojstva ove namirnice olakšat će vam život!

Čarobna svojstva ove namirnice olakšat će vam život!

Osim što je sveprisutna, sol je jako korisna i jeftina, a bez nje ne možemo živjeti zdravo.  Ipak, previše soli štetno je za organizam, ali to ne znači da ju ne možete iskoristiti na ove sjajne načine. Donosimo neke od savjeta:

Mravi
Ovi iritantni insekti mogu biti zaustavljeni baš uz pomoć soli, pospite sol na prag vaših vrata, na prozorima i na sva ona mjesta gdje mislite da ta mala stvorenja mogu ući. Sol će ih držati izvan kuće.

Korov
Ako imate problema s korovom i travom na vašim stazama ili u dvorištu, pospite sol po njima, a zatim polijte vrućom vodom to mjesto. Ovo je veoma jeftin i efikasan način da se uklone neželjene biljke i trave.

Razbijeno jaje
Često vam se događa da vam ispadne jaje, razbije se i napravi nered u kuhinji. Da biste lako očistili nered, potrebno je posipati sol na to mjesto i sačekati 20 minuta, nakon toga lagano i bez ikakvih problema možete očistiti.

Vjetrobrani
Gotovo svi vozači imaju problema s mrazom, potrebno je sol otopiti u vrućoj vodi i time očistite vjetrobrane na vašim automobilima, ovo će pomoći da stakla ne smrznu kada temperatura padne ispod nule.

Ubod pčela
Kažu da je pčelin ubod zdrav, ali bol je svakako neugodna. Na mjesto uboda treba samo staviti malo soli. To će umiriti bol.

Mrlje od vina
Mrlje od crnog vina na stolnjacima odmah “prekrijte” sa što više soli. Prije pranja, potopite stolnjak u hladnoj vodi i ostavite da odstoji pola sata.

Neugodan miris luka
Nikako se ne možete osloboditi neugodnog mirisa crvenoga luka i češnjaka na rukama? Prvo operite ruke sapunom, a nakon toga ih istrljajte s malo soli i octa.

Čuvanje sira od kvarenja
Kvarenje sira možete spriječiti tako što ćete ga umotati u krpu koju ste prethodno umočili u slanu vodu. Nakon toga sir ubacite u hladnjak.

Četkica za zube
Prije prve upotrebe, potopite četkicu za zube u slanu vodu – trajat će vam duže.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY