OPASNE TABLETICE Nove kontracepcijske pilule pojačavaju rizik od tromboze
tebranona

OPASNE TABLETICE Nove kontracepcijske pilule pojačavaju rizik od tromboze

Najnovije kontracepcijske pilule pojačavaju rizik od stvaranja ugruška u venama, potvrđuje studija objavljena u srijedu u medicinskom časopisu British Medical Journal Today.

Novo istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici pokazuje da je rizik od venozne tromboze četiri puta veći kod žena koje uzimaju kombinirane oralne kontraceptive koji sadrže drospirenon, desogestrel, gestoden i ciproteron, nego kod žena koje ih ne uzimaju.

Taj je rizik gotovo dvostruko veći (1,5 do 1,8 puta) nego u žena koje koriste estroprogestativne oralne kontraceptive koji sadrže levonorgestrel, noretisteron i norgestimat.

Istraživači sa sveučilišta u Nottinghamu obrađivali su dvije velike baze medicinskih podataka i usporedili uzimanje oralnih kontraceptiva s venoznom trombozom kod žena od 15 do 49 godina.

Tako su pokazali da su slučajevi tromboze na 10.000 žena koje su u godinu dana uzimale kontracepciju bio manji (šest zabilježenih slučajeva) kod onih koje su uzimale pilule starije generacije nego kod onih (14 slučajeva) koje su uzimale desogestrel i ciproteron (sastojak su i tableta Diane za liječenje akni).

No znanstvenici napominju da je apsolutni rizik slab i da su oralna kontracepcijska sredstva i dalje “veoma sigurna” te da je rizik od tromboze trostruko veći za sve vrste pilula, a kod trudnica je on deset puta veći.

//magazin.net

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY