Oprez, s EU stižu i rizici za osiguranike

Oprez, s EU stižu i rizici za osiguranike

Ulaskom u EU zaoštrit će se konkurencija na hrvatskom tržištu osiguranja, ponuda će biti bogatija, no osiguravatelji upozoravaju klijente da trebaju paziti kako i s kim sklapaju ugovor

Najveći izazovi za industriju osiguranja u idućem razdoblju su zaoštravanje konkurencije zbog rasta broja osiguravatelja i ulaska Hrvatske u EU, primjena pravila Solventnosti II, povećanje rizika koji se pokrivaju nižom premijom, te provođenje projekta financijskog opismenjavanja građana, istaknuo je Damir Zorić, predsjednik Uprave Euroherc osiguranja na okruglom stolu magazina Banka “Osiguravatelji u 2012. – prioriteti su EU i financijska pismenost”, u Novinarskom domu u Zagrebu.

Ulaskom u EU 1. srpnja 2013. Uniji će se otvoriti novo tržište, a ne nama, i toga trebamo biti svjesni, napominje Zorić zaključujući da su osiguravatelji na povijesnoj prekretnici.

Na rizik liberalizacije upozorila je i Tatjana Račić Žlibar, članica Uprave Uniqa osiguranja, iznoseći podatak da je 2010. čak 50 tisuća Nijemaca koji su putem interneta kupili police obveznog osiguranja od autoodgovornosti moralo ponovno kupiti iste police jer je nizozemski osiguravatelj u međuvremenu upao u financijske probleme zbog politike niskih cijena. Istodobno, regulator nije moga ništa poduzeti.

Otvaranjem tržišta neće se dogoditi ništa spektakularno, no mora se znati da neće svi osiguravatelji koji će doći biti dobri. Uostalom, strani osiguravatelji koji žele biti na ovom tržištu – već su ovdje rekao je Svemir Kalinić, direktor Direkcije za upravljanje osigurateljnim poslovnim procesima Croatia osiguranja.

Studentima najprivlačnija štednja u bankama

Osiguranici moraju znati da i sami snose dio rizika, zbog čega je izuzetno važna razina financijske pismenosti. Banka je pokušala otkriti koliko smo financijski pismeni, pa je tijekom veljače i ožujka organizirala istraživanje na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu o ulaganjima, zaduženosti i povjerenju u financijske institucije u kojem je sudjelovalo 728 studenata.

Rezultati su pokazali da je studentima za ulaganje najprivlačnija štednja u bankama (59%), zatim stambena štednja (54%) te investiranje u edukaciju (52%). To su tri prioriteta za koja bi se najčešće odlučili da imaju novac. Za životno osiguranje odlučilo bi se 27%, za mirovinske fondove 17%, a 12% za štednju kod kuće.

Snježana Bertoncelj, predsjednica Udruženja osiguravatelja HGK, nije iznenađena što studenti ne prepoznaju dovoljno značaj osiguranja. Istaknula je zabrinutost time što čak 16% studenata, na pitanje o tome trebamo li se sami pobrinuti za vlastitu mirovinu, odgovara da je to briga države.

Na isto pitanje 44% ispitanika kaže da za mirovinu treba štedjeti već od mladosti i to na bilo koji način, dok 37% studenata vjeruje da treba odabrati dobrovoljnu mirovinsku štednju ili životno osiguranje.

Profesorica Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta ponosna je na osviještenost studenata kad je riječ o dugovima hrvatskih kućanstva. Naime, 70% studenata odgovora da su za prezaduženost jednako odgovorni i dužnici i banke. Da su odgovorni dužnici smatra 21%, a da su glavni krivci banke misli 8 posto. Studenti smatraju da za vlastitu financijsku pismenost zaslužuju ocjenu 3, a prosječnom hrvatskom građaninu daju 2. Ivanov kaže da su se studenti možda ipak podcijenili, ako je buduća ekonomska elita samo za ocjenu viša od stanovništva.

Konkurencija na hrvatskom tržištu osiguranja odvija se uglavnom kroz natjecanje cijenama, pa se postavlja pitanje hoće li se cijene promijeniti u budućnosti, s obzirom na potrebe donošenja nove regulative.

Gordana Letica, članica Upravnog vijeća HANFA-e, objašnjava da nova regulativa mijenja tehničke stvari, no te promjene mogu utjecati i na cijene osiguranja. Letica vjeruje da bi za početak cijene mogle biti i više od sadašnjih, dok bi se u budućnosti korigirale nadolje.

Kao i Zorić, Letica smatra da je 2012. prekretnica za osiguravatelje. U tom kontekstu Letica napominje važnost novih pravila koje nameće Solventnost II tim više što je riječ o standardima koji su novost i za osiguranja u inozemstvu, ne samo u Hrvatskoj.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY